Mletá či zrnková? Arabica či robusta? Jednodruhová káva alebo zmes? Druhy káv sa líšia chuťou, konzistenciou, obsahom kofeínu a mnohými inými parametrami. Poradíme vám, ako sa v nich vyznať a ako si vybrať kávu, ktorá bude chutiť vám a všetkým u vás doma či v práci.
Formy kávy (konzistencia)
Zrnková káva je najčerstvejšia
Sú to upražené kávové zrná, ktoré musíte pred prípravou najprv namlieť. Čerstvo namletá zrnková káva je najčerstvejšia možná forma kávy, z ktorej získate maximum chuti. Je to podobné, ako keď varíte s korením, ktoré si čerstvo nameliete v koreničke – má omnoho výraznejšiu a sviežejšiu chuť ako vopred namleté korenie zo sáčku.
Nevýhodou zrnkovej kávy je práve to, že ju potrebujete najprv namlieť – na to slúžia ručné či elektrické mlynčeky. Ak nemáte čas na mletie, nemusíte mať obavy – automatické espresso kávovary ju namelú a pripravia za vás vďaka integrovanému mlynčeku.
☕ Čerstvo pražená káva
Veľká časť látok vytvárajúcich chuťový profil kávy postupom času vyprcháva. Ak hľadáte čo najčerstvejšiu kávu a maximum chuti, ideálna voľba pre vás je naša čerstvo pražená káva Julietta.
Mletá káva pre jednoduchšiu prípravu
Je už vopred namletá, takže stačí nasypať do šálky, kávovaru, mokka konvičky… skrátka podľa vášho obľúbeného spôsobu prípravy.
Mletá káva je teda ideálna, ak sa ponáhľate alebo ak chcete prípravou svojej obľúbenej šálky kávy stráviť čo najmenej času. Výhodou tiež je, že ju môžete mať po ruke kdekoľvek na cestách, pričom v batožine zaberie minimum miesta (k zrnkovej by ste museli pribaliť aj mlynček).
💡 Nevýhodou je, že mletá káva má oproti čerstvo namletej menej výraznú chuť. Ideálne je teda kupovať ju vždy čo najčerstvejšiu.
Instantná káva – zalejte vodou a celá sa rozpustí
Hovorí sa jej aj rozpustná káva, keďže sa po zaliatí horúcou vodou celá rozpustí. Na rozdiel od mletej kávy z nej teda nezostáva žiadna usadenina, ktorá by komplikovala jej prípravu či pitie. Používa sa preto aj v kávových automatoch. Často sa kombinuje s cukrom alebo sušeným mliekom pre ešte rýchlejšiu prípravu.
Najväčšou výhodou instantnej kávy je teda rýchla príprava bez potreby dodatočného vybavenia (stačí zaliať vodou). Instantná káva má tiež dlhšiu trvanlivosť oproti bežnej káve. Nevýhodou oproti zrnkovej či mletej káve je nižší obsah kofeínu a horšia chuť, ktorej chýba komplexnosť.
Existuje viacero spôsobov výroby instantnej kávy. Pri každom sa však vyrába z kávového extraktu získaného z pražených a mletých kávových zŕn.
💡 Niektorí výrobcovia balia instantnú kávu aj do malých vrecúšok (1 vrecko = 1 šálka). Často ju kombinujú aj s cukrom či sušeným mliekom pre ešte jednoduchšiu prípravu. Je to ideálne balenie na cestovanie.
Kávové kapsuly stačí vložiť a stlačiť tlačidlo
Kávové kapsuly sú určené pre kapsulové kávovary. V nepriedušne uzavretej kapsule z plastu či hliníka je presne vymerané množstvo mletej kávy na prípravu jednej šálky. Po vložení kávovar kapsulu prepichne na viacerých miestach a nechá ňou pretiecť presne vymedzené množstvo horúcej vody.
Vďaka tomu, že sú kapsuly nepriedušne uzavreté, si káva uchová vynikajúcu chuť a čerstvosť po dlhú dobu. Ďalšou výhodou kapsúl je veľmi jednoduchá príprava porovnateľná s instantnou kávou – stačí vložiť kapsulu a stlačiť tlačidlo. Nevýhodou je, že ich používaním vytvárate zbytočný odpad.
Kávové pody (E. S. E. pody a iné)
Fungujú na rovnakom princípe ako kávové kapsuly. Obal však nemajú z plastu, ale z filtračného papiera, cez ktorý voda priamo preteká.
Výhodou je, že po použití podu vznikne namiesto plastového papierový odpad, ktorý je kompostovateľný. Nevýhodou je, že kávové pody nie sú nepriedušne uzavreté, takže káva nevydrží čerstvá tak dlho ako v prípade kapsúl.
Existuje viac typov/systémov kávových podov. Najznámejšie sú E. S. E. pody (skratka pre Easy Serving Espresso), druhé najznámejšie sú Lavazza Senseo pody, ktoré majú o niečo väčší priemer.
💡 S kávovou kapsulou či podom si môžete pripraviť vynikajúce espresso či podobný kávový nápoj stlačením jediného tlačidla. Nemusíte si lámať hlavu s množstvom kávy, jej utlačením, množstvom vody ani časom. Stroj všetko vyrieši a zabezpečí zakaždým rovnakú a čo najlepšiu chuť.
Výhody a nevýhody foriem kávy |
||
---|---|---|
Forma kávy |
Výhody |
Nevýhody |
Zrnková káva |
najlepšia možná chuť vďaka čerstvému namletiu |
náročná príprava, nie úplne vhodná na cesty |
Mletá káva |
jednoduchá príprava (nepotrebujete mlynček), vhodná aj na cestovanie |
stráca sviežosť a chuť, ak je dlho otvorená |
Instantná (rozpustná) káva |
najjednoduchšia príprava, stačí zaliať a všetka káva sa rozpustí, ideálna na cesty aj v malých vrecúškach |
menej výrazná a komplexná chuť, nižší obsah kofeínu |
Kávová kapsula |
jednoduchá príprava, presne odmeraná dávka, hermeticky uzavreté balenie uchová chuť |
len pre kapsulové kávovary, z každej kapsuly je po použití plastový či hliníkový odpad |
Kávový pod (napr. E. S. E. pod) |
jednoduchá príprava, presne odmeraná dávka, odpad je kompostovateľný |
obmedzený výber kávy, kávovar musí byť kompatibilný s daným typom podu |
Chuťový profil a obsah kofeínu v káve
🍃 Vedeli ste, že na svete rastie 129 známych druhov kávovníkov?
Vo väčšine šálok kávy na svete však nájdete iba 2: arabica a robusta, prípadne ich zmes. Majú totiž najlepšiu chuť.
Obe majú mnoho odrôd, ktorých popis by vystačil na celú encyklopédiu, preto si popíšeme iba základné rozdiely.
Káva typu arabica – komplexná a bohatá chuť s vyššou kyslosťou
Ide o rastlinu Coffea arabica (kávovník arabský), ktorej prvé divoké odrody pochádzajú z Etiópie. Ich postupnou kultiváciou sa arabica vypracovala na najobľúbenejšiu kávu – nájdete ju v až 7 z 10 šálok kávy na celom svete.
Je náročnejšia na podmienky pestovania a náchylnejšia na choroby a škodcov, preto je aj drahšia. Pestuje sa v horských oblastiach v Afrike, Južnej a Strednej Amerike či v Indonézii.
Arabica obsahuje menej kofeínu ako robusta, je to cca 0,8 až 1,4 %. Má jemnejšiu a sladšiu chuť, vyššiu aciditu (kyslosť) a komplexnejší chuťový profil s tónmi ovocia, kvetov, čokolády, karamelu, orechov…
Konkrétny chuťový profil sa však líši podľa odrody, spôsobu praženia či prípravy. Vysoká kyslosť sa prejaví najmä pri svetlom (slabom) pražení. Naopak, dá sa čiastočne potlačiť intenzívnym tmavým pražením.
💡 Arabica sa používa na prípravu rôznych druhov kávy – od espressa cez mokka konvičku až po aeropress, french press a ďalšie. Vyberte si ju, ak hľadáte v káve viac chutí než len horkosť.
Káva typu robusta – intenzívna, horká a priamočiara
Pochádza z Konga, pričom ide o jednu z odrôd Coffea canephora (Kávovník mohutný). Nájdete ju v cca 3 z 10 šálok kávy na svete.
Robusta nemá takú komplexnú a rôznorodú chuť ako arabica, ale skôr priamočiaru intenzívnu horkosť so zemitosťou, drevitosťou a tónmi kakaa. Má tiež omnoho vyšší obsah kofeínu – je to 1,7 až 4 %.
Robusta je menej náročná na pestovanie (nevadí jej teplejšie podnebie a nižšie nadmorské výšky) a odolnejšia voči chorobám a škodcom než arabica. Vďaka tomu je aj lacnejšia. Robusta sa pestuje najmä vo Vietname, Thajsku, Indonézii, na Filipínach a Srí Lanke, v Afrike je to Uganda a Kongo.
Robusta sa často používa na výrobu instantných káv či kávových zmesí na espresso. Kedysi ju „kávičkári“ považovali za menej kvalitný druh ako arabica, ale pestovatelia v posledných rokoch na kvalite dosť zapracovali.
💡 Káva robusta sa hodí vďaka vyššiemu obsahu kofeínu ako „nakopávač“. Siahnite po nej aj v prípade, ak obľubujete intenzívnu priamočiaru chuť, vysokú horkosť kávy a prekáža vám kyslosť či svieže chuťové tóny typické pre arabicu.
Porovnanie kávy arabica a robusta |
||||||
---|---|---|---|---|---|---|
Podiel na trhu |
Obsah kofeínu |
Chuť |
Horkosť |
Kyslosť |
Cena |
|
Arabica |
70 % |
nižší: 0,8 až 1,4 % |
komplexná: tóny ovocia, kvetov, orechov, karamelu, čokolády atď. |
nízka až stredná |
vyššia |
vyššia |
Robusta |
30 % |
vysoký: 1,7 až 4 % |
priamočiara s vysokou horkosťou, zemitosťou, drevitosťou a tónmi kakaa |
vysoká |
nižšia |
nižšia |
Bezkofeínová káva
Hovoríte, že káva bez kofeínu nie je káva?
Sú aj ľudia, ktorí pijú kávu čisto pre jej chuť a kofeín nechcú alebo nemôžu prijímať. Sú to napríklad:
-
❌ tehotné a dojčiace ženy,
-
❌ ľudia s intoleranciou kofeínu,
-
❌ ľudia s vysokým tlakom či inými zdravotnými ťažkosťami,
-
❌ mládež.
Ak medzi nich patríte, práve pre vás je bezkofeínová káva.
Ak nepočítame rôzne obilné „kávy“ (spomínate si na meltu?), existujú aj špeciálne odrody kávovníka s minimálnym obsahom kofeínu. Častejšie sa však kofeín z bežných zŕn arabica či robusta jednoducho odstráni ešte pred praženim.
Kedysi sa na to využívali chemické rozpúšťadlá, dnes prevažujú nechemické metódy ako:
-
☕ vyplavenie kofeínu a ďalších látok z kávy vodou, jeho odfiltrovanie a opätovné namočenie zŕn do vody zbavenej kofeínu, aby získali späť ostatné látky a chuť,
-
☕ naviazanie kofeínu na kvapalný oxid uhličitý,
-
☕ naviazanie kofeínu na etylacetát získaný kvasením cukrovej trstiny.
⚠️ Pozor – aj bezkofeínová káva obsahuje napriek názvu malé množstvo kofeínu. V EÚ za bezkofeínovú považujeme kávu, ktorá má v zrne menej než 0,1 % kofeínu, bez ohľadu na odrodu.
💡 Bezkofeínová káva si zachováva antioxidanty a ďalšie prospešné látky, ktoré nájdete aj v bežnej káve. Je vynikajúcou voľbou, keď nemôžete či nechcete zaťažovať telo kofeínom.
Jednodruhové kávy alebo zmesi?
Jednodruhovej káve sa hovorí aj single origin (doslova jednotný pôvod) pričom jej zrná pochádzajú z jednej krajiny (napríklad Kolumbia). Majú teda určitú špecifickú charakteristiku typickú pre kávu z danej krajiny (chuť, obsah kofeínu atď.), no môžu pochádzať z rôznych regiónov a od rôznych pestovateľov. Pri výberovej káve sa toto označenie používa na kávu od jedného pestovateľa či ich skupiny.
Kávové zmesi sú namiešané zo zŕn káv rôznych odrôd, prípadne krajín pôvodu. Výrobca tak dokáže vytvoriť želaný chuťový profil, ktorý je často komplexnejší, keďže jednotlivé odrody sa navzájom dopĺňajú. V kávovej zmesi potom vie vytvoriť aj kávu s jemnejšími chuťovými tónmi typickými pre arabicu, no s vyšším obsahom kofeínu vďaka primiešaniu robusty. Jediná zmes však môže byť zložená aj z viacerých druhov arabiky bez robusty či z viacerých druhov robusty bez arabiky.
💡 Jednodruhové kávy vám poskytnú jedinečný chuťový zážitok charakteristický pre daný typ/odrodu/krajinu bez chuťových prímesí z iných odrôd. Kávovú zmes si vyberte, ak hľadáte uhladenejšiu a komplexnejšiu chuť.
Pre firmy väčšie balenie kávy, domov radšej menšie
Aj v našom e-shope platí, že čím väčšie balenie, tým výhodnejšia cena. Veľké 1 kg balenia kávy sú vhodné najmä pre kancelárie, firemné kuchynky či mnohočlenné domácnosti… skrátka všade, kde máte vysokú spotrebu kávy. Okrem nich máme aj zvýhodnené balíčky 4 až 12 ks jednokilových balení kávy za ešte lepšie ceny.
Pre domácnosti odporúčame skôr menšie balenia. Čím dlhšie je totiž káva otvorená, tým viac sa vytráca jej čerstvosť a oslabuje jej chuť.
Neviete odhadnúť, koľko kávy potrebujete? Spočítajte si to podľa počtu vypitých káv za týždeň/mesiac z tabuľky nižšie.
Množstvo šálok/dávok kávy z balení rôznej veľkosti |
|||||
---|---|---|---|---|---|
Typ prípravy kávy |
Objem kávy (približne) |
Odporúčané množstvo kávy (približne) |
Počet šálok/dávok z 250 g balenia |
Počet šálok/dávok z 500 g balenia |
Počet šálok/dávok z 1 kg balenia |
Zalievaná káva |
200 ml |
7 g |
35 |
71 |
142 |
Prekvapkávaná káva |
200 ml |
15 g |
16 |
33 |
66 |
Mokka konvička |
100 ml |
8 g |
31 |
62 |
125 |
Espresso |
30 ml |
7 g |
35 |
71 |
142 |
Ristretto |
15 ml |
7 g |
35 |
71 |
142 |
Dvojité espresso |
60 ml |
14 g |
17 |
35 |
71 |
Espresso lungo |
30 ml + 150 ml vody |
7 g |
35 |
71 |
142 |
French press |
100 ml |
7 g |
35 |
71 |
142 |
Aeropress |
100 ml |
9 g |
27 |
55 |
111 |
Ako čítať informácie na obale kávy
Stupeň či intenzita praženia
Kávové zrná bývajú pražené na rôznu úroveň, čo má zásadný vplyv na ich chuťový profil:
-
☕ Svetlé praženie – Zrná sú svetlejšie, chuť sviežejšia a kyslejšia. Svetlé praženie zvýrazňuje jemné chuťové tóny, takže sa používa najmä pri arabike.
-
☕ Stredné praženie – Kyslosť je jemnejšia a chuť zostáva bohatá. Používa sa pri zmesiach arabiky a robusty.
-
☕ Tmavé praženie – Káva je málo kyslá a výrazne horká. Má intenzívnu chuť, v ktorej vyniknú čokoládové a orieškové tóny. Silné praženie potláča kyslosť, takže vďaka nemu viete upraviť aj chuť inak kyslých odrôd arabica.
Chuťový profil
Bližšie popisuje chuť danej kávy či zmesi vrátane jednotlivých chuťových tónov (kakao, ovocie, kvety, karamel a pod.). Myslite však na to, že chuť sa môže líšiť pri rôznych spôsoboch prípravy a každý človek ju vníma subjektívne. Jeden môže v káve cítiť citrusy a kvety, druhý len čokoládu.
Dátum praženia a dátum spotreby
Pre oba dátumy platí jednoduché pravidlo: čím čerstvejšia káva, tým lepšia. Ak hľadáte čo najčerstvejšiu kávu, ideálna voľba pre vás je naša čerstvo pražená káva Julietta.
Lokalita pôvodu zŕn
Nejde len o krajinu ako takú, káva pestovaná v rôznych regiónoch a podmienkach má totiž rôzny chuťový profil. Záleží na:
-
☕ zložení pôdy,
-
☕ podnebí,
-
☕ nadmorskej výške,
-
☕ a ďalších faktoroch.
Napríklad kávy z Brazílie sú jemné s náznakmi orechov či horko-sladkej čokolády a sú ideálne na espresso či ochutené kávy. Kolumbijské kávy patria medzi kyslejšie s tónmi kvetov a ovocia. Kávy z Etiópie zase vynikajú širokým spektrom chutí, ktorá môže pripomínať kvety, ovocie, víno, kakao či dokonca škoricu a kardamóm.
Viac o lokalite pôvodu nájdete v článku Chuťové profily káv v závislosti od krajiny jej pôvodu.
Certifikácie kávy: Fair trade, Rainforest Alliance a pod.
Trh s kávou je obrovský (v sezóne 2023/24 sa vypestovalo 178 mil. vriec) a kým sa zrná dostanú z plantáže do vašej šálky, prejdú aj pol sveta. Kvôli tomu často nedokážeme odkontrolovať parametre, pôvod a podmienky pestovania kávy – to všetko totiž môže mať vplyv na jej kvalitu či na životné prostredie. Práve preto vznikli rôzne certifikáty, ktoré to dokážu zaručiť.
Najznámejším je Fair Trade certifikát (používa sa aj na čaj, kakao, banány atď.). Združenie Fair Trade pomáha pestovateľom kávy organizovať sa, vyjednať si lepšie podmienky s výkupcami, získať stabilný príjem či poradenstvo ohľadne pestovania a adaptácie na zmeny klímy alebo prístup k úverom. Ďalším známym je certifikát Rainforest Alliance, ktorý poskytuje pestovateľom podobné výhody.
Fair Trade káva a iná certifikovaná káva môže byť drahšia, s jej kúpou však získate istotu, že kvalita bude konzistentná, pestovatelia nie sú vykorisťovaní a životné prostredie pestovaním netrpí.
💡 Certifikát je len akýsi doplnok. To, že ho káva má, neznamená, že vám automaticky bude chutiť. Navyše, existujú desiatky certifikátov a váha mnohých je prinajlepšom otázna.
Vhodnosť pre konkrétne typy prípravy kávy
Rôzne druhy kávy sa hodia na rôzne spôsoby prípravy. Keďže existuje množstvo odrôd a tisícky kávových zmesí z nich namiešaných, väčšina výrobcov uvádza vhodné spôsoby prípravy na etikete či obale. Ak to neuvádzajú slovne, pomôže vám obrázok či fotka – ak je na obale espresso kávovar či espresso šálka, káva bude najvhodnejšia na espresso, ak je na obale mokka konvička… chápeme sa.
Pri mletých kávach si dajte pozor aj na hrúbku namletia, napríklad na espresso sa používa jemnejšie mletie, na mokka konvičku o niečo hrubšie, na pravú tureckú zase extra jemné atď. Hrúbku namletia vám takisto prezradí názov, fotka na obale alebo popis produktu (napríklad Lavazza Espresso Italiano Classico mletá káva 250 g je mletá na espresso).
Zdroje:
-
https://www.gpkava.sk/a/arabica-vs-robusta-aky-je-medzi-nimi-rozdiel
-
https://www.coffeein.sk/blog/a/73/kavovnik-druhy-kavy-arabica-vs-robusta/
-
https://www.coffeein.sk/blog/a/116/ako-vznika-bezkofeinova-kava/
-
https://www.coffeein.sk/blog/a/176/ako-si-spravne-vybrat-kavu-na-espresso/
-
https://www.coffeein.sk/blog/a/14/pijete-espresso-alebo-ciernu-vodu/
-
https://www.rainforest-alliance.org/insights/rainforest-alliance-certified-coffee/