Vyhľadávanie
keyboard_arrow_up
Najnovšie príspevky
keyboard_arrow_up

Chuťové profily káv v závislosti od krajiny jej pôvodu

message
Žiadne komentáre.
star
Hodnotenie: 0

Chuťové profily káv v závislosti od jej pôvodu.

Už sme sa spolu pozreli na rôzne krajiny pôvodu kávy . Tak ako pri všetkých výrobkoch tak aj pri káve sa každá oblasť pestovanie kávy vyznačuje niečím iným, nejakou špeciálnou charakteristikou. Keďže chuť kávy je, pokiaľ možno vybrať len jednu vlastnosť, asi najzásadnejšou a najpodstatnejšou charakteristikou kávy, poďme sa spolu pozrieť, ako sa mení práve v závislosti od krajiny z ktorej káva pochádza.

Najprv sa spolu pozrime do Etiópie, ktorej káva patrí medzi najnezvyčajnejšie vo svete. Vyznačuje sa širokým spektrom chutí od vínovej až po ovocnú. Určite by sme sa mali pozastaviť pri etiópskej káve Yirgacheffe a Harrars, ktorých kvetinové arómy nás určite omráčia. Kým Yirgacheffe sa vyznačuje typickou kokosovou arómou, Harrars na druhej strane ovplýva chuťami kakaa, tropického ovocia či dokonca škorice a kardamómu.

Etiópska káva so svojou už spomínanou exotickou charakteristikou, patrí medzi veľmi obľúbené a určite jedinečné. Odborníci sa iste zhodnú v tom, že by ste si nemali nechať ujsť príležitosť ochutnať kúsok tohto kávového raja.

Teraz sa presuňme do Brazílie, ktorej obrovský podiel na produkcii kávy sme si už spomínali. Táto oblasť prekvitá vysoko kvalitnou kávou. Kávou jemnou, orechovou dokonca aj s horko-sladkou chuťou čokolády. Vyniká najmä pri výrobe espressa, no takisto tvorí základ pre rôzne ochutené kávy, práve kvôli už spomínanej jemnosti.

Za zmienku isto stojí aj Kolumbia. Káva z Kolumbie sa v rôznych oblastiach síce líši, čo trocha sťažuje presne opísať kolumbijskú kávu ako takú, no nájdu sa aj spoločné črty. Často je opisovaná ako jemná, ale patrí medzi tie kyslejšie. Chuťovo sa kolumbijská káva vyznačuje kvetinovými tónmi, stopami tropického ovocia a sladkosťou pripomínajúcou čokoládu, cukrovú trstinu, či dokonca karamel.

Vietnam je krajina, kde sa odroda káva síce neteší najvyššej kvalite,  jej titul druhého najväčšieho vývozcu kávy na svete však dokazuje, že aj táto oblasť prekypuje niečím špeciálnym, čo by sa mohlo uchádzať o našu pozornosť.

Káva z tejto oblasti je prevažne Robusta, káva o dosť bohatšia na kofeín, čo vyúsťuje vo vzniku silnej a horkejšej kávy, keďže práve aj kofeín sám o sebe je horký. V porovnaní s tradičnou Arabikou ešte obsahuje podstatne aj menej cukrov a tukov čo spôsobuje ostrejšiu chuť než bežný hrnček kávy. Aj keď táto skutočnosť  odradí možno väčšinu bežných kávičkárov, nájdu sa aj takí, pre ktorých je iba táto chuť definíciou poriadnej kávy.

Ďalšou krajinou, ktorá nanešťastie nie je až tak svetovo známa kvôli svojej káve ako by si možno zaslúžila je Mexiko. Poďme sa pozrieť, čím vyniká práve káva pestovaná tu.

Vo významných mexických kávach ako sú napríklad Chiapas alebo Oaxaca zaznievajú mierne kvetinové tóny kombinované s príjemnými suchými a kyslastými chuťami. Oaxaca je známa  svojou chuťou mliečnej čokolády spájanou s úžasnou chuťou mandlí na záver. Kávy Chiapas sú naopak svetlejšie a sladšie s nenahraditeľným klinčekovým korením, ktoré významne dopĺňa celkovú chuť.

Mexické kávy majú celkovo veľmi dobre vyvážené chute, čo poskytuje skvelé podmienky na výrobu ochutených káv, keďže každá vôňa zaznieva jasne, ale neprekrýva sa s ostatnými. Vychutnáte si rôzne arómy korenia, či tropického ovocia naraz a bez toho aby to pokazilo celkový dojem.

Na záver sa ešte pozrime do Indonézie, ktorá sa vývozom svojej kávy pýši už generácie. Vo všeobecnosti je káva z Indonézie známa svojou bohatou chuťou a vibrujúcou jemnou kyslosťou. Tiež dlhotrvajúcim dozvukom  prirovnateľným k horkej čokoláde. Je však známa hlavne svojou ,,zemitou“ chuťou. Niektorí ju  síce  ocenia, no väčšinou si na ňu treba zvyknúť. Rozpätie tejto chute je od zemitej, cez chuť korenia a dreva až po tabak. Ak hľadáte niečo iné a netradičné, indonézska káva môže byť presne to čo hľadáte.

https://www.specialty-coffee-advisor.com/ethiopian-coffee.html https://www.specialty-coffee-advisor.com/brazil-coffee.html https://www.homegrounds.co/colombian-coffee/ https://www.quora.com/What-makes-Vietnamese-coffee-taste-so-distinctive-and-delicious-It-is-natural-or-enhanced-with-artificial-favors https://www.specialty-coffee-advisor.com/mexican-coffee.html https://beanbox.co/blog/indonesian-coffee-history-flavor-processing/