Vyhľadávanie
keyboard_arrow_up
Najnovšie príspevky
keyboard_arrow_up

História produkcie kávy

message
Žiadne komentáre.
star
Hodnotenie: 0

História produkcie kávy

Káva. Nápoj, ktorý nás každé ráno dostáva z postele, ktorý zaháňa únavu a prináša jedinečné osvieženie najmä počas ťažkých pracovných dní. Nevieme si život bez nej ani len predstaviť a ťažko sa nám uvažuje o časoch, kedy káva ako ju poznáme ešte vôbec neexistovala.

Dovoľte nám vziať Vás na menšiu cestu okolo sveta, ukázať Vám kúty sveta, odkiaľ táto plodina pochádza a predviesť vám aj odlišnosti a tradície, ktoré v týchto oblastiach nájdete .

Etiópia

Určite sa sami seba pýtate, odkiaľ káva vlastne pochádza. Predstavíme si teda najprv jej pravlasť, Etiópiu.

Žiaľ, jej presný pôvod je nám neznámy. Prvé vierohodné dôkazy o pití kávy pochádzajú až z polovice 15. storočia zo sufijských chrámov v Jemene . Vtedy sa už káva konzumovala spôsobom, aký poznáme dodnes - pražením semien a ich následným varením.

Najznámejšia povesť hovorí, že kávu objavil etiópsky pastier menom Káldi. Zbadal, že jeho kozy, ktoré konzumujú červené plody jedného kríka, sú nápadne svieže a večer sa im nechce spať. Zázračné červené plody zobral do kláštora, kde ich mnísi začali konzumovať, aby neboli ospalí pri nočnej omši. Po čase ich začali pražiť a takto vznikli prvé osviežujúce nápoje.

Tento úžasný nový objav, za ktorý vďačíme až do súčasnosti, dostal meno podľa mesta, kde sa začala písať história jeho pitia - Kaffa.

Aby sme vám priblížili kus histórie tejto krajiny, kde ešte stále nájdete množstvo voľne rastúcich kávovníkov, prinášame vám vzácnu kávu z oblasti Etiópia Sidamo. Tam sa podľa legendy pestujú kávovníky, ktoré sú priamymi dedičmi rastliny objavenej pastierom Káldim. Mnísi z kláštora tu zasadili pôvodné zrnká kávy a dohliadali na ich rast. Preneste sa do dávnych čias a vychutnajte si jedinečnú kávu, priamo na mieste, kde sa to všetko začalo.

Brazília

Od najstaršieho kávovníka sa teraz presuňme k najväčšiemu pestovateľovi kávy v súčasnosti . Z Africkej Etiópie až do Americkej Brazílie, ktorá vládne kávovému trhu a je najväčším svetovým producentom tejto lahôdky.

Aj tunajšia káva má svoj vlastný, možno nedokázateľný, príbeh o putovaní kávového zrnka. Ten hovorí, že úradom vo Francúzskej Guiany sa v roku 1722 podarilo získať kávové zrnká od zadržaného trestanca výmenou za jeho slobodu. Po počiatočných nevydarených pokusoch prepašovať ich aj do Brazílie sa úspešným stal nakoniec vojenský dôstojník a diplomat Francisco de Melo Palheta, ktorý po splnení politickej misie splnil aj tú kávovú. Na rozlúčkovej večeri usporiadanej guvernérom Guayany dostal od jeho manželky pani d’Orvilliers ako prejav úcty krásnu kyticu, medzi ktorej kvetmi boli šikovne ukryté semienka a rastlinky kávovníka.

Bez ich ľstivosti by dnes možno v Brazílii káva ani nebola. Kto by to bol kedy povedal, že na začiatku úspechu brazílskej kávy bola kytica kvetov darovaná v roku 1727.

Indonézia

Nesmieme zabudnúť ani na Indonéziu, ktorá sa v roku 2014 pýšila titulom štvrtého najväčšieho producenta kávy na svete. Éra kávy tu začala už počas kolonializmu a so svojimi ideálnymi podmienkami na pestovanie prispieva káva k celkovému rastu krajiny.

Začalo sa to konkrétne na ostrove Java, kde miestni farmári ako prví začali pestovať kávu. Neskôr sa pestovanie kávy rozšírilo po celej oblasti Indonézie a v roku 1712 bola vyvezená prvá zelená káva do Amsterdamu. V priebehu niekoľkých rokov export narástol a teraz sa káva z Indonézie môže tešiť veľmi dobrej reputácii.

Keňa

Teraz sa presuňme blízko ku krajine objavenia kávy , konkrétne na Keňu. Napriek tomu, že sa nachádza v bezprostrednej blízkosti Etiópie, začala sa tu táto plodina pestovať až koncom 19. storočia (prvá úroda v roku 1896). Rozšírila sa vďaka farmárskej práci na misijných staniciach a odtiaľ do všetkých vhodných oblastí v Keni.

Malawi

Ďalším producentom kávy je Malawi, krajinu síce patriaca k chudobnejším, no bohatú na kávu . Vzhľadom ku svojej geografickej polohe má perfektné podmienky pre pestovanie kávy a s podporou družstiev, ktoré združujú menších farmárov, sa kvalita neustále zlepšuje.

Táto káva pochádza konkrétne z regiónu Pamwamba, kde však boli prvé kávovníky vysadené až v roku 1979.

Kostarika

Názov krajiny s pobrežím dvoch oceánov, vysokými horami a nedotknutými pralesmi je spojený nielen s Krištofom Kolumbom, ktorý jej územie pomenoval Costa Rica –„ bohaté pobrežie“ – ale aj s kvalitnou kávou, na ktorú sa krajina v priebehu mnohých rokov naozaj stala bohatou, čo zohralo významnú úlohu v jej histórii.

Dnes má Kostarika jeden z najlepších svetových kávových priemyslov. Produkcia kávy tu začala v 18. storočí a teplé a vlhké vysokohorské podnebie skombinované s úrodnou a vzdušnou pôdou sopečného pôvodu viedlo k prvej zo stredoamerických krajín pestujúcich kávu.

Kolumbia

Ďalej zavítame do Kolumbie, kde prvé pokusy o pestovanie kávy pochádzajú z 18. Storočia. Všetko naznačuje, že sú spojené s katolíckou cirkvou a to najmä s farárom Franciscom Romerom, vášnivým obdivovateľom rastlín. Ten totiž ukladal svojim farníkom ako pokánie za hriechy sadenie kávových semien v záhradách. Tento jeho príklad bol prijatý ďalšími kňazmi a tak sa pestovanie rozširovalo po severovýchodnej oblasti krajiny a následne spolu s výstavbou železníc v 19. storočí sa rýchlo rozšírilo do ostatných regiónov.

Dnes Kolumbia patrí medzi najznámejšie kávové veľmoci s ideálnym tropickým podnebím, ktoré umožňuje udržanie stálej kvality plodín. Jedna z najpopulárnejších káv na svete s charakteristickou a silnou arómou pochádza práve z tejto oblasti a to konkrétne zo svahov pohoria Kordillery.

Prijateľná klíma náhorných plošín, vulkanická pôda, úspešne šľachtené odrody ako i vládna podpora kávového priemyslu s ochranou kávovníka a prísnou kontrolou kvality tvoria ideálne podmienky pre dopestovanie výnimočných kávových zŕn.

Aj vďaka tomu sa v tejto krajine pestuje špičková káva, ktorá patrí medzi najvyhľadávanejšie kávy sveta a dokonca bola mnohými odborníkmi označená za najlepšiu kávu 20. Storočia. To pravdepodobne spôsobené jej jasnou arómou a príjemnou chuťou skrášlenou tónmi citrónu a lesných plodov.

Kuba

Na Kube sa prvé kávové plantáže sa objavili v roku 1748. Rozšírila sa vďaka francúzskym farmárom unikajúcimi z Haiti pred povstalcami, ktorí na Kubu priniesli lepšie metódy pestovania kávy. Väčšina kávy sa pestuje v pohorí Sierra Maestra. Pestuje sa tu ako arabica tak aj robusta, pričom väčšina pochádza z malých rodinných fariem .

Guatemala

Guatemala sa začala v oblasti kávy rozvíjať už okolo roku 1850 a rýchlo sa stala veľmi významnou súčasťou guatemalskej ekonomiky. Počas väčšiny 20. a začiatkom 21. storočia bola Guatemala najväčším producentom kávy v centrálnej Amerike.

Všetci producenti kávy v Guatemale sú reprezentovaní organizáciou Anacafé ( Asociación Nacional del Café ), ktorá vznikla v roku 1960.

Káva v Guatemale sa tiež teší špičkovej kvalite a veľkému podielu vývozu práve kávy arabica.

Mexico

Mexiko je ďalšie zo svetových kávových veľmocí a teší sa peknému ôsmemu miestu v rebríčku celosvetovej produkcie kávy. Káva sa dostala do Mexika koncom 18. storočia z Antíl ale nevyvážala sa vo veľkom množstve až do roku 1870. Dnes sa už stalo najväčším vývozcom kávy do Spojených Štátov.

Káva sa pestuje prevažne v južnejších častiach krajiny a väčšina vypestovanej kávy je kvalitná arabica rastúca v pobrežných regiónoch Soconusco a Chiapas.

Vietnam 

Vo Vietname bola produkcia kávy významnou položkou až od 20. storočia. Prvýkrát dovezená Francúzmi v roku 1857. Produkcia sústavne narastala, s krátkou prestávkou počas Vietnamskej vojny a káva sa stala druhou najvyvážanejšou plodinou Vietnamu hneď po ryži.

Ide o krajinu s druhou najväčšou produkciou kávy hneď po Brazílii. Napriek tomu však nemôže až tak konkurovať kvalitou, keďže až 97% produkcie tvorí práve káva robusta, ktorá patrí medzi menej kvalitnejšie odrody káv.

Zdroje:

https://en.wikipedia.org/wiki/Coffee_production_in_Ethiopia https://en.wikipedia.org/wiki/Coffee_production_in_Brazil https://en.wikipedia.org/wiki/Coffee_production_in_Indonesia https://en.wikipedia.org/wiki/Coffee_production_in_Colombia https://en.wikipedia.org/wiki/Coffee_production_in_Kenya https://en.wikipedia.org/wiki/Coffee_production_in_Cuba https://en.wikipedia.org/wiki/Coffee_production_in_Costa_Rica https://en.wikipedia.org/wiki/Coffee_production_in_Vietnam https://en.wikipedia.org/wiki/Coffee_production_in_Guatemala https://en.wikipedia.org/wiki/Coffee_production_in_Mexico