Qubik caffé Costa Rica zrnková káva 1000 g
Julietta Colombia Excelso čerstvo pražená zrnková káva 250 g
100% Arabika Colombia Excelso čerstvo pražená káva 250 g
Chuťový profil : stredné telo, vlašské orechy, broskyňa, Kakao, jemná brusnicová acidita
Oblasť : Antiochia, Medellin, odroda Bourbon, Typica
Nadmorská výška : 1400 až 1500 m n.m.
Spracovanie : mokré, sušené na slnku
Dátum praženia: 09.01.2023 a neskôr
Doporučená príprava: espresso
Stupeň praženia: tmavé praženie
Do peňaženky si pripíšete sumu - 0,15 €
2 % z každého nákupu späť
Už do 24 hod
Až do 30 dní bez udania dôvodu
Packeta výdajné miesta a Z - boxy, kuriérom DPD a UPS
Dobierka, platobná karta, bankovým prevodom, Ahoj - kúp teraz, zaplať o 30 dní
3,50€ Packeta do hmotnosti 5 kg 4,90€ Kuriér DPD alebo UPS
Popis
Kolumbia je v poradí 3. najväčším svetovým producentom kávy (údaje Medzinárodnej kávovej organizácie (International Coffee Organization) 2018) a má prvenstvo v produkcii pranej arabiky (spracovanej mokrou metódou). Je známa vysokou kvalitou kávy, pričom jej ročný export predstavuje asi 12,5 milióna vriec. Vnútorná spotreba obyvateľstva krajiny predstavuje 2 milióny vriec.
V Kolumbii je triedenie zŕn rozdelené do dvoch kvalít: Supremo (veľké zrná) alebo Excelso (stredné zrná).
Excelso je pomerne veľké, avšak o niečo menšie než Supremo. Jeho „screeningová“ veľkosť je 15-16. Tento veľkostný údaj popisuje priemer otvoru na site pri triedení kávy. V tomto prípade zelené kávové zrná neprepadli cez otvor s priemerom 6/6,4 mm.
Hoci je pravdepodobné, že zrnká Supremo a Excelso pochádzajú z toho istého kávovníka, sú pred exportom ešte roztriedené a pod týmto označením ďalej predávané. Excelso tvorí väčšinový podiel exportovanej kávy. Oblasť Antiochia - Medellin má najväčšiu produkciu kávy s veľkosťou zŕn Excelso. Káva z Medellinu má stredné telo a nemá typicky ovocno-vínnu chuť, ako kávy z ostatných kolumbijských regiónov. Káva vyvážaná do Európy má zaujímavé špecifikum – je triedená ručne, aby sa odstránili všetky poškodené zrná a iné cudzorodé zložky (kamienky a pod.).
Mokrá metóda
Z kávových zŕn sa po zbere odstráni šupka a časť dužiny. Zrná sú následne umiestnené do veľkých nádob s vodou pre potrebnú fermentáciu. Potom sa káva premyje, čím sa dužina úplne odstráni. Zrná sa nasypú do vodných kanálov s vodou, kde sa rozdelia na základe hustoty na kvalitnejšie (klesnú na dno) a menej kvalitné (plávajú na hladine). Nakoniec sa káva nechá vyschnúť na slnku alebo v sušičkách. Táto metóda je finančne náročná, nakoľko má vysoké nároky na zásobovanie pitnou vodou, ako i zabezpečenie strojov na odstraňovanie dužiny, nádob na fermentáciu, či vybudovanie vodných kanálov.
Obchodný názov : Julietta Colombia Excelso čerstvo pražená zrnková káva 250 g
Hmotnosť : 250 g
Skladovanie : Skladujte na suchom a tmavom mieste
Pražené na Slovensku
Distribútor: MI holding s.r.o., Sama Chalupku 20F, 07101 Michalovce, Tel: 0905339339
Tabuľka vlastností
Tabuľka vlastností
- Mletie
- Zrnková
- Zloženie
- 100 % arabika
- Obsah kofeínu
- Nízky
- Praženie
- Tmavé
- Balenie
- 250 g