☕ História pestovania kávy vo svete
Káva je viac než len nápoj – je to kultúrny fenomén, ktorý sa šíril svetom stáročia. Jej pôvod, rozšírenie a význam sa viažu na konkrétne krajiny, ktoré dnes patria k najznámejším producentom kvalitnej kávy.
🇪🇹 Etiópia – kolíska kávy
Podľa legendy objavil kávu etiópsky pastier Káldi, ktorý si všimol, že jeho kozy sú po konzumácii červených bobúľ čulé a plné energie. Plody priniesol mníchom do kláštora, kde sa z nich postupne začal pripravovať povzbudzujúci nápoj. Mesto Kaffa, odkiaľ údajne pochádza pitie kávy, dalo nápoju aj meno.
Z Etiópie, kde dodnes rastú kávovníky voľne v prírode, pochádzajú niektoré z najvzácnejších káv – ako napríklad Sidamo, ktoré sú považované za potomkov pôvodných rastlín z čias pastiera Káldiho.
🇧🇷 Brazília – svetový gigant
Najväčší producent kávy na svete, Brazília, má aj svoju romantickú legendu o vzniku pestovania. V roku 1727 priniesol diplomat Francisco de Melo Palheta do krajiny kávové semienka ukryté v kytici od manželky guvernéra z Francúzskej Guyany. Dnes sa káva pestuje v celej krajine a Brazília je symbolom množstva a kvality.
🇲🇼 Malawi – mladá, no perspektívna
Hoci pestovanie kávy v Malawi začalo len v roku 1979, krajina má ideálne podmienky – nadmorskú výšku, podnebie aj pôdu. Vďaka podpore malých farmárov a družstiev stúpa kvalita tunajšej kávy každým rokom. Jedným z hlavných regiónov je Pamwamba.
🇮🇩 Indonézia – káva z ostrovov
Pestovanie kávy v Indonézii sa začalo na ostrove Jáva v roku 1699, keď holandská Východoindická spoločnosť priniesla prvé rastliny. V roku 1712 bola prvá indonézska zelená káva exportovaná do Amsterdamu. Dnes sú kávy z ostrovov Jáva, Sumatra a Sulawesi známe svojou zemitosťou a korenistými tónmi.
🇨🇷 Kostarika – bohaté pobrežie plné kávy
Už názov krajiny „Costa Rica“ – bohaté pobrežie – odkazuje na úrodnosť územia. Prvým stredoamerickým štátom, kde sa začala káva pestovať v 18. storočí, bola práve Kostarika. Vďaka sopečnej pôde, vysokej vlhkosti a nadmorskej výške dnes patrí medzi producentov špičkovej kávy.
🇨🇴 Kolumbia – ikona kávového sveta
Prvé zmienky o pestovaní kávy v Kolumbii pochádzajú z 18. storočia a súvisia s katolíckymi farármi, najmä Franciscom Romerom, ktorý svojim farníkom ako pokánie predpisoval sadiť kávové semienka. S rozvojom železníc sa káva rozšírila po celej krajine. Tropické podnebie a hornatá krajina robia z Kolumbie jednu z najuznávanejších kávových veľmocí.
🇰🇪 Keňa – kráľovná africkej kávy
Aj keď sa nachádza blízko Etiópie, v Keni sa káva začala pestovať až koncom 19. storočia (prvá úroda v roku 1896) vďaka misijným staniciam. Vulkanická pôda, vyššia nadmorská výška a kvalitná šľachtiteľská práca vytvárajú kávu s jasnou arómou, ovocnými tónmi a výraznou aciditou. Mnohí odborníci ju označujú za najlepšiu kávu 20. storočia.
🇨🇺 Kuba – tradícia s francúzskymi koreňmi
Na Kube sa káva pestuje od roku 1748, no väčšie rozšírenie nastalo až po príchode francúzskych kolonistov z Haiti v roku 1789. Tí priniesli svoje znalosti a skúsenosti s pestovaním aj spracovaním kávy. Aj keď kubánska káva dnes nie je globálne dominantná, má bohatú históriu a charakteristickú chuť.