Prečo je pravidelné odvápnenie kávovaru také dôležité?

message
Žiadne komentáre.
star
Hodnotenie: 0

Rozoberme si problém zavápňovania kávovaru a prečo je ho potrebné pravidelne odvápňovať.

Na svedomí to ma usadzovanie vodného kameňa. Voda, ktorú používame v kávovare, obsahuje minerály, ktoré sa počas ohrevu usádzajú vo vnútri kávovaru. Počas prípravy kávy sa tieto minerály hromadia a vytvárajú vodný kameň, ktorý môže zablokovať dôležité súčiastky alebo znížiť efektívnosť ohrevu vody. Kontrolka na odvápnenie je signálom, že vodný kameň sa nahromadil a je potrebné vykonať odvápnenie, aby kávovar mohol správne fungovať.

Nedodržiavanie údržbových cyklov: moderné kávovary sú zväčša vybavené senzormi, ktoré vás upozorňujú na potrebu odvápnenia. Ak tieto upozornenia ignorujete, kávovar začne postupne strácať svoju výkonnosť. Pravidelná údržba a pravidelné odvápňovanie, sú nevyhnutné na zachovanie kvality kávy a správnej funkčnosti prístroja.

----------------------

Na priloženom obrázku môžete vidieť skupinové odvápňovanie 3 kávovarov v našom servise. Naši firemní zákazníci často kávovar neodvápnia a aj preto skončí v našom servise. Väčšinou je s odvápnením v servise však spojená aj ďalšia oprava.

-----------------------

Ako predchádzať problémom:

Pravidelne odvápňujte: Odvápňovanie by sa malo vykonávať podľa frekvencie odporúčanej výrobcom, obvykle každých 2 až 3 mesiace, v závislosti od tvrdosti vody.

Používajte kvalitnú vodu: Ak je to možné, používajte filtrovanú vodu alebo nastavte správnu úroveň tvrdosti vody na kávovare.

Používajte filtre do kávovarov : Ak je to technicky možné, používajte predpísané filtre pre kávovar. Použitie filtra nazabráni úplne zavápnenie ale dokáže ho výrazne oddialiť

Odvápňovanie kávovarov - všeobecný postup:

Pri odvápňovaní postupujte podľa návodu od výrobcu kávovaru. V prípade, že návod na odvápnenie nie je dostupný, je možné postupovať podľa nasledovného návodu, ktorý je možné vnímať aj ako vysvetlenie procesu odvápnenia. Pri odvápnení ide o to, aby sa odvápňovací rozrok dostal do vodných ciest kávovaru a chvíľu na vodné cesty pôsobil. Túto akciu kávovar vykonáva pri jednom odvápnení opakovane niekoľkokrát až kým neminie celý pripravený roztok.

1. Nádobu na vodu v kávovare naplnte do polovice čistou vodou. Následne nalejte nalejte do rovnakej nádoby celý odvápňovač a nádobku dolejte takmer doplna čistou vodou

2. Pod trysku na vodu položte prázdnu nádobu, ktorá bude slúžiť na použitý odvápňovací roztok

3. Stlačte tlačidlo odvápnenia na dobu 10 sekúnd a otvorte ventil na vodu/paru.

4. Otvorením ventilu sa zvyčajne spustí program odvápnenia kávovary, ktorý približne v minútových intervaloch uvoľní do vodných ciest kávovaru potrebné množstvo pripraveného roztoku až kým sa voda neminie.

5. Počkajte kým sa program ukončí. Nádobka na vodu ostane prázdna keďže odvápňovací roztok sa vodnou tryskou dostane do pripravenej nádoby. Zvyčajne začnú blikať všetky kontrolky. Teraz zatvorte ventil na vodu, vyprázdnite nádobku s použitým odvápňovačom a prázdnu ju dajte späť pod trysku .

6. Vyberte prazdnu nádobku na vodu, poriadne ju umyte ju a naplňte čistou studenou vodou.

7. Založte nádobku na vodu plnú čistej vody do kávovaru a znova otvorte ventil na vodu. Teraz bude vytekať len čistá voda už bez prerušovania, nie je potrebné nič stláčať. Nechajte takto vyprázdniť celu nádobku s vodou a následne zatvirte ventil .

8. V tomto momente je kávovar nie len odvápnený ale aj prepláchnutý čistou vodou

9. Teraz znova doplňte do nádoby znova čistú vodu a pripravte 1 až 2 kávy, ktoré nepoužijete ale vylejete do odpadu. To zabezpečí aby sa odstránili aj akékoľvek prípadné zvyšky roztoku.

10. Týmto je odvápnenie ukončené. Zabralo to trošku času, ale predĺžili ste životnosť kávovaru a za odmenu bude Vám naďalej pripravovať kvalitnú a chutnú kávu .