Vyhľadávanie
keyboard_arrow_up
Najnovšie príspevky
keyboard_arrow_up

Nescafé

message
Žiadne komentáre.
star
Hodnotenie: 0

            Túto kávu pozná nespočetné množstvo ľudí a určite sa nachádza aj vo vašej domácnosti. Hoci je obľúbená medzi mnohými, jej história a kariérny postup zostávajú pre väčšinu skryté. Poďme si teda spolu prejsť cestu, po ktorej postupovala jedna z najznámejších bežných kávových spoločností.

            Najprv by sme si však mali povedať niečo o značke samotnej. Už na začiatok by som rád upozornil, že termín „bežný“ vyznie ako podstatné nedocenenie kvalít Nescafé. Na mysli sa má skôr jej široká dostupnosť a rozšírenosť v skoro všetkých väčších i menších potravinových reťazcoch. 

            Motto a trend Nescafé sa točia okolo rešpektu. Uvedomujú si, že veľké množstvo kreditu za ťažko odvedenú prácu patrí práve ľudom, ktorí zbierajú tieto kávové v horúcom prostredí Brazílie, Mexica, či iných oblastí.

Tieto kávové plantáže, či farmy sú často navštevované a kontrolované s cieľom priniesť nové inovatívne metódy starostlivosti a spracovania, ako aj dohliadanie na zdravie a spokojnosť svojich pracovníkov bez narušenia jedinečného spojenia s prírodou.

Bez našej planéty by tu nebola káva a rozhodne by sme tu neboli ani len my. Preto sa aj voči nej treba správať s rešpektom. V Nescafé tomu podriaďujú výrazne úsilie s cieľom znížiť škodlivý dopad na prostredie a prísť s čoraz viac vhodnými metódami práce, nech už ide o znižovanie vypúšťania škodlivých plynov do ovzdušia alebo šetrenie čoraz vzácnejšej vody a človekom vyťaženej prírody.

S tým súvisí aj ďalší bod kávového procesu výroby – balenie. Rešpekt voči káve samotnej, a tým nepriamo voči všetkým čo sa podieľali na jej výrobe je samozrejmý. Baleniu je prikladaná veľká pozornosť, aby sa nedopatrením neznehodnotila všetka tá ťažká práca a čas, ktorá bola dovtedy venovaná každému zrnku. Avšak ako som spomínal, otáča sa to spať na rešpekt k prírode a to používaním ľahko a opakovane recyklovateľným materiálov.

Teraz, keď už o čosi viac rozumieme princípom a ideálom tejto spoločnosti, poďme sa pozrieť odkiaľ to všetko pramení.

Čo možno veľa z vás nevie, korene Nescafé siahajú až do roku 1929 k spoločnosti Nestlé. Po krachu na Wall Street došlo k obrovskému prebytku produkcie kávy a Nestlé dostala za úlohu z toho vyťažiť.

 Na miesto bol poslaný kávový expert Max Morgenthaler, ktorého cieľom bolo vytvoriť vynikajúcu kávu obyčajným zaliatím vodou. On a jeho tím dlho pracovali, aby prišli na spôsob ako vytvoriť novú instantnú kávu zatiaľ čo by zachovali prirodzenú chuť kávy. To sa im podarilo až po dlhých rokoch a v roku 1938 bola založená spoločnosť Nescafé, odvodená od spojenia prvých troch písmen spoločnosti Nestlé a ich cieľového produktu výroby – kávy.

Zakladajúca továreň bola postavená v roku 1938 v Orbe vo Švajčiarsku a funguje dodnes. V roku 1961 sa prišlo s revolučným nápadom. Miesto dovtedy využívaných plechových nádob sa začala káva predávať v sklenených nádobách, najprv v Japonsku a po tamojšom úspechu aj v Európe.

Avšak vráťme sa pár rokov späť. Napriek tomu, že situácia v Nescafé vyzerala okolo roku 1938 veľmi sľubne, udalosti roku 1939 a nasledujúcej vojny ju nenechali nepoznačené. No aj počas tohto obdobia dokázala fungovať a ich instantná káva bola dodávaná a výrazne obľubovaná Americkými vojakmi. Po vojne Nescafé exportovala aj do Francúzska a Anglicka,  no aj tak zostala jej najväčším veľvyslancom americká armáda.

Dnes už je obľúbená vo vyše 180 krajinách svet a okrem toho sa dostala na ozaj „špičkové miesta“. Existuje fotka z roku 1953 zobrazujúca Edmunda Hillariho a Tenzinga Norgaya ako si dopriavajú práve túto kávu počas expedície na Mount Everest a zas roku 1969 sa spolu s prvým človekom stala Nescafé prvou kávou na mesiaci.

A ak sa nejaká káva dostane na vrchol sveta a dokonca aj na Mesiac, rozhodne si zaslúži aj miesto vo vašom srdci.

 

 

https://www.nescafe.com/