Vyhľadávanie
keyboard_arrow_up
Najnovšie príspevky
keyboard_arrow_up

Dalmayr - mníchovská lahôdka

message
Žiadne komentáre.
star
Hodnotenie: 0

Dallmayr - mníchovská lahôdka

Na históriu sú všetky spoločnosti patrične hrdé . Bohatá história sa automaticky spája so skúsenosťami, tradíciou, pokrokom a celkom určite aj s kvalitou výsledného produktu. Kvalita overená časom je to, čo dokáže urobiť dobré meno. Poďme sa teda pozrieť na spoločnosť, ktorej začiatky siahajú až 300 rokov dozadu.

Úplne na začiatku okolo roku 1700 sa v Mníchove usadil obchodník menom Christian Reitter a položil základy niečoho, čo sa neskôr premenilo na spoločnosť Dallmayr akú ju poznáme dnes. V tej dobe však ešte nepredával kávu a o značke Dallmayr sa ani nechyrovalo.

Meno Dallmayr dostala spoločnost až v roku 1870 od svojho vtedajšieho majiteľa Aloisa Dallmayra. Ten v roku 1895 zomrel a spoločnosť získal Anton Randlkofer. Po Antonovej smrti spoločnosť zdedila jeho žena Tereza, čo bola na tú dobu nevídaná vec. Spoločnosť riadila žena. Pod jej vedením však spoločnosť kvitla a stala sa jednou z najznámejších predajní s lahôdkami v Európe.

Všetko vychádzalo podľa plánov až do roku 1931, kedy nastali pre spoločnosť ťažké časy a musela začať odznova. Ďalší dedič Hermann Randlkofer sa rozhodol obnoviť spoločnosť znova, no tentokrát to skúsil s kávou. Hneď v roku 1933 bolo zriadené samostatné oddelenie venované špeciálne káve. Založil ho len 19-ročný expert na kávu Konrad Werner Wille. Ten začal skupovať zelenú kávu, dohliadať na jej spracovanie a praženie a takisto organizuje predaj. Vo svete kávy sa natrvalo objavuje nová značka – Alois Dallmayr.

V roku 1940 však nastala nová katastrofa. Pri bombardovaní je budova firmy zrovnaná so zemou a Paul Randlkofer a Konrad Werner Wille vynakladajú všemožné úsilie na jej rekonštrukciu. Tá prebehne úspešne a rovnako sa darí aj obchodu. Dokonca rastie v popularite natoľko, že si vybudovala rovnaké meno a rešpekt ako kedysi pôvodný obchod s lahôdkami.

Spoločnosť navyše začína rozbiehať prvé vysokokvalitné produkty pre predajné automaty. V roku 1991 sa začína ich expanzia do sveta a prvé automaty nachádzajú svoje miesto v centrálnej a východnej Európe.

Odvtedy, až do dnes ich rozširovanie postupuje. Stali sa dostupnými v čoraz viacerých kaviarňach a obchodoch s kávou. Ich meno rástlo rovnako ako zástup ich zákazníkov.

V Dallmayr sú si vedomí svojej histórie a nechcú aby sa ich skúsenosti a tradície vytratili. V roku 2014 založili ich vlastnú akadémiu pod sloganom „Vedomosti vytvárajú silu.“

Jedným z ich najprestížnejších výrobkov je káva, ktorej zmes vznikla už okolo roku 1960. Jej autorom je už spomínaný „praotec“ kávy Dallmayr Konrad Werner Wille. Ide o prémiovú zmes 100% arabiky zozbieranú z najlepších pestovateľských oblastí sveta. Jej najznamenitejším prvkom sú práve zrná arabiky z južnejších oblastí Etiópie – rodiska kávy.

V dnešnej dobe už ide o svetoznámu značku a o jednu z najprestížnejších a najznámejších nemeckých káv. Drží sa svojich koreňov v Mníchove a ich ostatné lahôdky sú stále dostupné pre tých, čo majú chuť na niečo iné ako len na kávu.

Verím, že teraz ste už presvedčení, že za každým hrnčekom kávy stojí to najlepšie z minulosti i to významné a nové z prítomnosti. A ak viete oceniť dlhoročnú tradíciu kávy, či ste milovníkom iných dobrôtok, Dallmayr bude zrejme aj pre vás to pravé miesto, kde nájdete presne to, čo hľadáte.