Arabika alebo robusta

 

Arabika je kvalitná odroda kávy, ktorá predstavuje cca  75% svetovej produkcie kávy. Avšak len 20% z vypestovaného množstva sú veľmi kvalitné zrná.Zvyšná  úroda vykazuje vady zrna a spadá do nižších tried. Arabika rastie vo vyšších nadmorských výškach medzi 600-2000 metrami nad morom. Ja náročnejšia na pestovanie, prvú úrodu môže mať až po 6-tich rokoch a poskytuje ju po dobu 25-35 rokov podľa odrody a klimatických podmienok. Kávovník Arabika dorastá do výšky 3-5 metrov, pestuje sa v teplotnom rozmedzí  15-24 ˚C. Arabika obsahuje oveľa menšie percento kofeínu než Robusta. Chuťovo sa vyznačuje svojou kyslosťou, to sa však odvíja od množstva faktorov, akými sú napríklad odroda arabiky, spôsob spracovania, praženie ale aj spôsob prípravy. Každá pražiareň produkuje výrobok s označením 100% Arabica. Pražená káva 100% Arabika patrí medzi najdrahšie produkty pražiarni. Arabika sa pestuje na rôznych miestach na zemi a podľa jej pôvodu je možné identifikovať aj jej chuť a vôňu. Samostatnou skupinou medzi 100% arabikami sú preto tzv. odrodové kávy, známe práve podľa ich pôvodu.  Ide teda o kávové zrná z konkrétnej krajiny a dokonca aj plantáže s presným  pôvodom. Týmto  100% arabikám  hovoríme  výberové kávy.  

Robusta sa radí medzi lacnejšie a menej kvalitné kávy. Darí sa jej v už nižších nadmorských výškach, a to 200-600 metrov nad morom, vďaka čomu rastie a dozrieva oveľa rýchlejšie ako Arabika. Vzrastom môže dosiahnuť až 13 metrov a pre ideálne pestovanie si vyžaduje teplejšie podmienky s teplotou 24-29 ˚C. Na rozdiel od Arabiky, Robusta je teda omnoho menej náročná na pestovanie, výborne odoláva rôznym chorobám a prvú úrodu má už po 2-3 rokoch a obsahuje viac kofeínu ako Arabika. Chuťovo je Robusta nezameniteľná svojou výraznou horkosťou. Robusta sa pestuje hlavne vo Vietname.

Arabiku a Robustu spoznáme aj podľa tvaru zrna. Zrnko Arabika je ploché a natiahnuté poväčšine so zakrivenou ryhou uprostred zrna. Zrnko Robusty je menšie vypuklejšieho a zaoblenejšieho tvaru s rovnou ryhou.

Aj keď mix arabiky a robusty sa môže zdať veľmi dobrou voľbou, v kaviarňach odporúčame vždy použiť 100% arabiku a nepoužívať  mix.   Arabika je  totiž  kvalitnejšia káva ako robusta a je možné si vybrať  z obrovského množstva odrôd a tým aj chutí. Inými slovami náš názor je, že 100% kaviareň ponúka 100% arabiku.