Vyhľadávanie
keyboard_arrow_up
Najnovšie príspevky
keyboard_arrow_up

Najväčší producenti kávy

message
Žiadne komentáre.
star
Hodnotenie: 0

Najväčší producenti kávy

Každý tovar odniekiaľ pochádza a nie je to inak ani s kávou. Pestuje sa na rôznych súkromných či celoštátnych plantážach a odtiaľ sa vyváža do celého sveta. Káva tvorí významnú a často dokonca až kľúčovú položku v hospodárstve mnohých štátov.

Káva z každej krajiny je iná vďaka iným podmienkam a inému druhu spracovania. Výsledok je však rovnaký – káva z celého sveta na Vašom stole. Odkiaľ teda káva pochádza ? Je viac ako pravdepodobné, že pochádza práve z jednej z nasledovných krajín.

1.Brazília na tomto prvom mieste asi nikoho neprekvapí. Ak sa o kávu čo i len trocha zaujímate, určite ste túto krajinu očakávali na prvom mieste. Túto pozíciu si neohrozene drží už vyše 150 rokov a to z celkovým prínosom až 30% všetkej vyprodukovanej kávy. Kávové plantáže pokrývajú okolo 27 000 km2 a to vďaka výborným podmienkam na jej pestovanie.

Kvalita aj napriek kvantite nestráca a z celkového množstva kávy vypestovanej v Brazílii je až 85% vysoko kvalitná Arabika a iba ostatných 25% Robusta.

Na 2. mieste je krajina ktorá mnohých určite prekvapí a to Vietnam. Vietnam sa do popredia produkcie kávy dostal až začiatkom 20. storočia a hneď po ryži sa stala káva druhou najvyvážanejšou plodinou z tejto oblasti. S produkciou skoro 19 miliónov vriec si druhé miesto určite zaslúži.

Na rozdiel od Brazílie, kde je dominantnou káva Arabika, z Vietnamu pochádza hlavne menej kvalitná Robusta, ktorá tvorí až 97% všetkej vypestovanej kávy vo Vietname.

3.je Kolumbia . Tá sa okrem titulu 3. najväčšieho producenta kávy na svete, s produkciou okolo 10 miliónov vriec, sa môže tešiť aj z ďalšieho umiestnenia. V tejto krajine sa produkuje jedna z najkvalitnejších káv vo svete. Najkvalitnejšia určite aj preto, že ide o najväčšieho vývozcu odrody kávy Arabika.

4.Indonézia. Tu sa káva objavila už počas kolonizovania a zohrala veľkú úlohu pri formovaní a vzraste krajiny. Káva z tejto oblasti je prevažne Robusta, kým Arabika tvorí iba 25% celkovej producie. To však nič nemení na tom, že výborné podmienky zabezpečujú aby tunajšia Arabika patrila medzi najlepšie kávy vo svete.

Káva z Indonézie je pestovaná drobnými pestovateľmi a jej produkcia 9 miliónov vriec jej udáva veľmi stabilnú pozíciu medzi najväčšími producentmi.

5.miesto si drží India. Jej káva je známa ako najlepšia káva pestovaná v tieni. Podobne ako v Indonézii pochádza káva najmä od malých pestovateľov, ktorí vyprodukujú až 98% všetkej kávy. Tunajšia káva však nie je známa svojou kvalitou a veľký podiel z 5 miliónov vriec tvorí práve menej kvalitná Robusta.

6. Etiópia je rodiskom kávy a zároveň najväčším producentom kávy v Afrike. Kvalitná káva sa pestuje najmä vo vyššie položených oblastiach a dosahuje produkciu vyše 4 miliónov vriec a plantáže pokrývajú približne 4000 km2 . Káva je významnou položkou ekonomiky Etiópie a tvorí vyše polovicu zahraničných ziskov.

7. priečku obsadil Honduras. Aj tu káva zohrala veľkú úlohu v histórii krajiny a tvorí podstatnú položku v ekonomike štátu. Ročná produkcia sa pohybuje okolo 4 miliónov vriec.

8. miesto v našom rebríčku dosiahlo Peru. Táto krajina je 5. najväčším vývozcom kávy Arabika. Pestuje sa vo vyššej nadmorskej výške prevažne v kopcoch Ánd a produkcia sa pohybuje do 4 miliónov vriec ročne.

9. pozícia a my sa dostávame do Guatemaly. Tu sa káva začala rozvíjať okolo roku 1850 a rýchlo sa stala významným bodom Guatemalskej ekonomiky. Po väčšinu 20. storočia si držala miesto najväčšieho vývozcu kávy centrálnej Ameriky, až kým ju začiatkom 21. storočia nepredbehlo Peru. Káva patrí medzi vysoko kvalitné a kávičkármi žiadané. Produkcia sa takisto pohybuje do 4 miliónov vriec. A posledné

10. miesto patrí Mexiku, ktoré uzatvára túto prvú desiatku. Aj tu tvorí väčšinu kávy práve Arabika a práve Mexiko poskytuje väčšinu zásob kávového trhu v USA s produkciou 3,7 milióna kávových vriec ročne.

https://en.wikipedia.org/wiki/Coffee_production_in_Brazil https://en.wikipedia.org/wiki/Coffee_production_in_Vietnam https://en.wikipedia.org/wiki/Coffee_production_in_Colombia https://en.wikipedia.org/wiki/Coffee_production_in_Indonesia https://en.wikipedia.org/wiki/Coffee_production_in_India https://en.wikipedia.org/wiki/Coffee_production_in_Ethiopia https://en.wikipedia.org/wiki/Coffee_production_in_Honduras https://en.wikipedia.org/wiki/Coffee_production_in_Peru https://en.wikipedia.org/wiki/Coffee_production_in_Guatemala https://en.wikipedia.org/wiki/Coffee_production_in_Mexico