Vyhľadávanie
keyboard_arrow_up
Najnovšie príspevky
keyboard_arrow_up

Arabika alebo Robusta?

message
Žiadne komentáre.
star
Hodnotenie: 0

Arabika alebo Robusta ?

Otázka, ktorá určite prejde hlavou každému, kto sa chce v káve vyznať viac . Čo to je Arabika? Čím sa vyznačuje? Čo ju odlišuje od Robusty? Prečo uprednostniť jedno alebo druhé? Dovoľte nám trocha Vám to priblížiť.

Začnime Arabikou. Ide o kvalitnú odrodu kávy, ktorá predstavuje cca 75% svetovej produkcie kávy. Dokonca sa verí, že práve káva Arabika bola prvým kultivovaným druhom kávy. Napriek tomu však len 20% z vypestovaného množstva sú veľmi kvalitné zrná. Zvyšná úroda vykazuje vady zrna čím spadá do nižších tried.

Rastie vo vyšších nadmorských výškach medzi 600-2000 metrami nad morom. . Kávovník Arabika dorastá do výšky 3-5 metrov, pestuje sa v teplotnom rozmedzí 15-24 ˚C.

Ako je všobecne známe, na to najlepšie si treba počkať. Nie je preto prekvapením, že je Arabika náročnejšia na pestovanie a prvú úrodu môže mať až po 6-tich rokoch. No podľa odrody a klimatických podmienok ju poskytuje až po dobu 25-35 rokov.

Od Robusty sa Arabika odlišuje tým, že obsahuje oveľa menšie percento kofeínu a chuťovo sa vyznačuje svojou kyslosťou, ktorá sa však odvíja od množstva faktorov, akými sú napríklad jej odroda, spôsob spracovania, praženie ale aj spôsob prípravy.

Každá pražiareň produkuje výrobok s označením 100% Arabica. Pražená káva 100% Arabika patrí medzi najdrahšie produkty pražiarni. Príkladom takejto vysokokvalitnej kávy je napríklad 100 % arabika Pellini Top, vyrábaná z tých najvyberanejších zŕn Arabiky a ktorá je považovaná za ikonu talianskeho espressa.

Arabika sa pestuje na rôznych miestach na zemi a podľa jej pôvodu je možné identifikovať aj jej chuť a vôňu. Samostatnou skupinou medzi 100% Arabikami sú preto tzv. odrodové kávy, známe práve podľa ich pôvodu. Ide teda o kávové zrná z konkrétnej krajiny a dokonca aj plantáže s presným pôvodom. Týmto 100% Arabikám hovoríme výberové kávy.

Robusta sa naopak radí medzi lacnejšie a menej kvalitné kávy, no napriek tomu jej produkcia pokrýva až približne 40% celkovej produkcie kávy vo svete. Darí sa jej už aj v nižších nadmorských výškach, a to 200-600 metrov nad morom, vďaka čomu rastie a dozrieva oveľa rýchlejšie ako Arabika. Vzrastom určite prekonáva kakaovník Arabiky, pretože môže dosiahnuť až 13 metrov a pre ideálne pestovanie si vyžaduje ešte teplejšie podmienky, s teplotou 24-29 ˚C .

Na rozdiel od Arabiky, Robusta je teda omnoho menej náročná na pestovanie, výborne odoláva rôznym chorobám a prvú úrodu má už po 2-3 rokoch. Pestuje sa hlavne vo Vietname, kde ju priviezli už francúzski kolonisti v 19. storočí.

Robusta obsahuje viac kofeínu ako Arabika a je preslávená svojou nezameniteľnou a výraznou horkosťou. Využíva sa hlavne na výrobu espressa a instantných káv. Takisto ako pri Arabike, aj pri Robuste sa Vám ponúka možnosť 100% Robusty. Konkrétne ide o luxusnú kávu Vettori Tradizionale z Toskánskej pražiarne, ktorej mimoriadne silná a dlhotrvajúca chuť si určite nájde cestu k srdcu každého milovníka silnej kávy.

Arabiku a Robustu vieme však rozlíšiť nielen podľa chuti a pôvodu ale aj podľa tvaru zrna. Zrnko Arabika je ploché a natiahnuté poväčšine so zakrivenou ryhou uprostred zrna, kým zrnko Robusty je menšie, vypuklejšieho a zaoblenejšieho tvaru s rovnou ryhou.

Často je tomu tak, že najlepšie veci vznikajú kombináciou niekoľkých dobrých vecí. Preto je určite namieste obidve odrody miešať a to dokonca v rôznych pomeroch. Takto nám vznikne nespočetné množstvo kombinácií rôznych odrôd arabiky mixovaných s Robustou v rôznych pomeroch a navyše pripravených rôznym pražením. Jedno z takýchto spojení si môžete vyskúšať v zrnkovej káve DeLonghi Kimbo Classic, ktorá ovplýva intenzívnou arómou a plným telom tých najlepších stredoamerických káv.

Aj keď mix Arabiky a Robusty sa vďaka prijateľnej cene môže zdať veľmi dobrou voľbou hlavne pre používanie v office segmente alebo domácnostiach,  v kaviarňach odporúčame vždy použiť 100% Arabiku a nepoužívať mix. Arabika je, tak ako sme už spomínali, kvalitnejšia káva ako Robusta a právom jej patrí prvé miesto v tomto pomyselnom rebríčku . Je možné si pri nej vybrať z obrovského množstva odrôd a tým aj chutí. Napriek tomu, že sa medzi vami určite nájdu aj vášniví milovníci kávy Robusta a či mixu oboch odrôd, stále si myslíme, že 100% kaviareň ponúka 100% Arabiku a vrelo odporúčame, aby ste ju vyskúšali aj doma.

Zdroje :

https://www.pellinicaffe.com/at_en/pellini-top-arabica-100-187.html https://en.wikipedia.org/wiki/Coffea_arabica https://en.wikipedia.org/wiki/Robusta_coffee