História produkcie kávy 

ETIÓPIA

Pravlasťou kávy je Etiópia a najznámejšia povesť hovorí, že kávu objavil etiópsky pastier menom Káldi. Zbadal, že jeho kozy, ktoré konzumujú červené plody jedného kríka, sú nápadne svieže a večer sa im nechce spať. Zázračné červené plody zobral do kláštora, kde ich mnísi začali konzumovať, aby neboli ospalí pri nočnej omši. Po čase ich začali pražiť a takto vznikli prvé osviežujúce nápoje. Podľa mesta Kaffa, kde sa začala písať história ich pitia dostal nápoj meno káva. Z tejto krajiny, kde stále nájdete množstvo voľne rastúcich kávovníkov, vám prinášame vzácnu kávu z oblasti Sidamo, kde sa podľa legendy pestujú kávovníky, ktoré sú priamymi dedičmi rastliny objavenej pastierom Káldim. Mnísi z kláštora tu zasadili pôvodné zrnká kávy a dohliadali na ich rast.

BRAZÍLIA

Brazília, vládne kávovému trhu a je najväčším svetovým producentom kávy. Má takýto vlastný, možno nedokázateľný, príbeh o putovaní kávového zrnka: Úradom vo Francúzskej Guyane sa v roku 1722 podarilo získať kávové zrnká od zadržaného trestanca výmenou za jeho slobodu. Po počiatočných nevydarených pokusoch prepašovať ich aj do Brazílie sa úspešným stal nakoniec vojenský dôstojník a diplomat Francisco de Melo Palheta, ktorý po splnení politickej misie splnil aj kávovú. Na rozlúčkovej večeri poriadanej guvernérom Guayany dostal od jeho manželky pani d’Orvilliers ako prejav úcty krásnu kyticu medzi ktorej kvetmi boli ukryté semienka a rastlinky kávovníka. A tak sa stalo, že na začiatku úspechu brazílskej kávy bola kytica kvetov darovaná v roku 1727.

MALAWI

Vzhľadom ku svojej geografickej polohe má perfektné podmienky pre pestovanie kávy a s podporou družstiev, ktoré združujú menších farmárov, sa kvalita neustále zlepšuje. Konkrétne táto káva pochádza z regiónu Pamwamba. Prvé kávovníky tu boli vysadené až v roku 1979.

INDONÉZIA

Vznikol na brehoch Javy v roku 1699. Miestní farmári z ostrova Java ako prví začali pestovať kávu Arabica na tomto súostroví. Neskôr sa pestovanie kávy rozšírilo po celej oblasti Indonézie. V roku 1712 bola vyvezená prvá zelená káva do Amsterdamu. V priebehu niekoľkých rokov export narástol a týmto káva z Indonésie získala dobrú reputáciu.

COSTARICA

Názov krajiny s pobrežím dvoch oceánov, vysokými horami a nedotknutými pralesmi je spojený s Krištofom Kolumbom, ktorý jej územie pomenoval Costa Rica –„ bohaté pobrežie“ a v priebehu mnohých rokov sa krajina naozaj stala bohatou na kvalitnú kávu. Dnes má Kostarika jeden z najlepších svetových kávových priemyslov. Produkcia kávy tu začala v teplom a vlhkom vysokohorskom podnebí na úrodnej a vzdušnej pôde sopečného pôvodu v 18. storočí ako v prvej zo stredoamerických krajín.

KOLUMBIA

Prvé pokusy o pestovanie kávy v Kolumbii sú známe z 18. storočia a všetko naznačuje, že sú spojené s katolíckou cirkvou a to najmä s farárom Franciscom Romerom, vášnivým obdivovateľom rastlín, ktorý ukladal svojim farníkom ako pokánie za hriechy sadenie kávových semien v záhradách. Jeho príklad bol prijatý ďalšími kňazmi a tak sa pestovanie rozširovalo po severovýchodnej oblasti krajiny a následne spolu s výstavbou železníc v 19. storočí sa rýchlo rozšírilo do ostatných regiónov. Dnes Kolumbia patrí medzi najznámejšie kávové veľmoci s ideálnym tropickým podnebím, ktoré umožňuje udržanie stálej kvality plodín a na svahoch Kordilier sa rodí jedna z najpopulárnejších káv na svete s charakteristickou a silnou arómou.

KEŇA

Napriek tomu, že Keňa sa nachádza v bezprostrednej blízkosti Etiópie, teda miesta, kde káva bola objavená, začala sa tu táto plodina pestovať až koncom 19. storočia (prvá úroda v roku 1896) vďaka farmárskej práci na misijných staniciach, odkiaľ sa rozšírila do všetkých vhodných oblastí v Keni. Prijateľná klíma náhorných plošín, vulkanická pôda, úspešne šľachtené odrody ako i vládna podpora kávového priemyslu s ochranou kávovníka a prísnou kontrolou kvality tvoria ideálne podmienky pre dopestovanie výnimočných kávových zŕn. Táto špičková káva patrí medzi najvyhľadávanejšie kávy sveta a mnohými odborníkmi bola označená za najlepšiu kávu 20. storočia, čo je pravdepodobne spôsobené jej jasnou arómou a príjemnou chuťou skrášlenou tónmi citrónu a lesných plodov. 

CUBA

Prvé kávové plantáže sa objavili na Kube v roku 1748. Väčší záujem o pestovanie kávy prejavili francúzski farmári začiatkom roku 1789, ktorí unikali z Haiti pred ozbrojenými povstalcami. V tomto období farmári získávali veľa vedomostných poznatkov v oblasti pestovania a spracovania kávy.